top of page
Αναζήτηση
Νικόλαος Παρτάλης

Περισσότερο στοχευμένο, λιγότερο τοξικό: Το χρυσό μέλλον της θεραπείας του καρκίνου!



Οι ερευνητές έχουν σχεδιάσει μόρια με βάση το χρυσό που στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα και αφήνουν τα υγιή κύτταρα αβλαβή, σε ένα κρίσιμο βήμα προς τα στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο με λιγότερες τοξικές παρενέργειες.


Προκλινικές μελέτες έδειξαν ότι τα μόρια ήταν έως και 24 φορές πιο αποτελεσματικά στη θανάτωση καρκινικών κυττάρων από ότι η ευρέως χρησιμοποιούμενη αντικαρκινική σισπλατίνη και ήταν επίσης καλύτερα στην αναστολή της ανάπτυξης των όγκων.


Τα μόρια ήταν επίσης πιο στοχευμένα και επιλεκτικά, καθιστώντας τα ως υποσχόμενους υποψήφιους για ανάπτυξη σε μια νέα τάξη φαρμάκων με βάση το χρυσό που μπορούν να εξαλείψουν τον καρκίνο χωρίς να καταστρέψουν τα υγιή κύτταρα.


Σημαντικά, τα συνθετικά μόρια είναι κατασκευασμένα με χαρακτηριστικά που αντιστέκονται στην ανθεκτικότητα ώστε να διατηρούνται αποτελεσματικά με την πάροδο του χρόνου, σε αντίθεση με τις τρέχουσες χημειοθεραπείες.


Η μελέτη από ερευνητές του πανεπιστημίου RMIT, η οποία περιγράφει τέσσερα νέα βιοενεργά μόρια και την αποτελεσματικότητά τους έναντι πέντε τύπων καρκινικών κυττάρων, δημοσιεύεται στο περιοδικό Chemistry - A European Journal.


"Έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες θεραπείας κατά των καρκίνων τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η ασθένεια εξακολουθεί να σκοτώνει πάνω από 9,6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο και παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο", δήλωσαν οι συγγραφείς.


"Ενώ τα μεταλλικά φάρμακα έχουν ωθήσει επιτυχώς τα ποσοστά επιβίωσης, η αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένη λόγω των τοξικών παρενεργειών, της αντοχής στα φάρμακα και της κακής σταθερότητας.


"Τα μόρια με βάση το χρυσό που έχουμε σχεδιάσει είναι πολύ πιο επιλεκτικά και σταθερά."


Τα μόρια αξιολογήθηκαν σε προκλινικές δοκιμές και βρέθηκαν να είναι πολύ κυτταροτοξικά έναντι των κυττάρων του καρκίνου του προστάτη, του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του μελανώματος και του εντέρου. Οι δοκιμές σε ζώα έδειξαν ότι η θεραπεία με τα μόρια ανέστειλε σημαντικά την αύξηση του όγκου (έως 46,9%, σε σύγκριση με το 29% για τη σισπλατίνη).


Οι ενώσεις με βάση το χρυσό αναστέλλουν επίσης τη δράση ενός ενζύμου που βρίσκεται στα καρκινικά κύτταρα, τη ρεδουκτάση της θειορεδοξίνης, που συνδέεται με την πρόοδο του καρκίνου και την ανάπτυξη αντοχής στα φάρμακα.


Επιπλέον, τα μόρια έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, δίνοντάς τους ένα διπλό θεραπευτικό αποτέλεσμα και πιθανή εφαρμογή στη θεραπεία χρόνιων φλεγμονωδών καταστάσεων όπως η αρθρίτιδα.


Οι πρωτοπόροι μοριακής σχεδίασης


Μέρος του Κέντρου Προχωρημένων Υλικών και Βιομηχανικής Χημείας της RMIT (CAMIC), ο Όμιλος Μοριακής Μηχανικής συγκεντρώνει συνθετικούς χημικούς με φαρμακολόγους και έχει πάνω από δύο δεκαετίες εξειδίκευσης στο σχεδιασμό μορίων χρυσού για πρακτικές εφαρμογές.


Η πρωτοποριακή ομάδα, μια από τις λίγες στον κόσμο που επικεντρώνεται στο ιατρικό δυναμικό των μορίων με βάση το χρυσό, έχει βραβευτεί με δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας για το έργο τους μέχρι σήμερα.


Η ερευνητική ομάδα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς προ-κλινικές μελέτες in vitro και in vivo και επιδιώκει χρηματοδότηση για την υποστήριξη του επόμενου σταδίου της έρευνας - κλινικών μελετών και έγκρισης κανονιστικών ρυθμίσεων.


Πηγή: ScienceDaily

Comments


bottom of page