Ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τον ιό της γρίπης συστήνουν οι υγειονομικές αρχές, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και ο συγχρωτισμός λόγω των εορτών, ευνοούν την εξάπλωσή του.
Αύξηση των κρουσμάτων γρίπης, αλλά και των εποχικών ιώσεων, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, αναμένεται το επόμενο διάστημα, καθώς μπαίνουμε στον μήνα της αναμενόμενης έξαρσης του νοσήματος. Παράλληλα, όμως, υπάρχει και η πτώση της θερμοκρασίας, εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Επιπλέον επιβάρυνση επιφέρει και ο συνωστισμός των εορτών, που κορυφώθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης μεγαλύτερου αριθμού κρουσμάτων, ενώ μέχρι σήμερα η γρίπη κινούνταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, από γρίπη οδηγήθηκε στο θάνατο ένας άνθρωπος 61 ετών, ο οποίος ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν ήταν εμβολιασμένος κατά του ιού, ενώ ακόμη τρεις εισήχθησαν με Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εξαιτίας επιπλοκών.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) χαρακτηρίζει χαμηλή τη δραστηριότητα της γρίπης, με βάση τα στοιχεία που έχουν καταγράψει μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες του. Μένει να αποδειχθεί εάν αυτό θα συνεχιστεί. Οι επιστήμονες τρέφουν ελπίδες προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς φέτος υπήρξε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τους προληπτικούς εμβολιασμούς. Ενημερωτικές καμπάνιες για την σημασία των αντιγριπικών εμβολιασμών πραγματοποίησε τόσο ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας, όσο και οι Φαρμακευτικοί και Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας.
Ποια είδη γρίπης κυκλοφορούν στην Ελλάδα
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ελληνικές υγειονομικές αρχές, καθώς στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, η γρίπη έχει αρχίσει, ήδη, να “καλπάζει”. Μέχρι στιγμής, πάντως, στις χώρες του εξωτερικού δεν έχει επικρατήσει κάποιος τύπος ιού γρίπης, ενώ κυκλοφορούν -ανάλογα με τη χώρα- και οι τρεις τύποι του ιού, δηλαδή τα στελέχη Α (Η1Ν1), Α(Η3Ν2) και ο τύπος Β. Από τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά στοιχεία διαφαίνεται ότι περισσότερο εκτεθειμένα στον κίνδυνο, πάντως, είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δηλαδή άνω των 65 χρόνων, τα οποία πλήττει ο τύπος Α (Η3Ν2) και δεν καλύπτει απόλυτα το φετινό εμβόλιο.
Ωστόσο, και τα τέσσερα φετινά κρούσματα στην Ελλάδα που χρειάστηκαν εντατική νοσηλεία σε ΜΕΘ και ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Πρόκειται για τρεις άνδρες και μια γυναίκα, με ηλικία από 9 έως 71 έτη. Από την εικόνα των συνολικών κρουσμάτων, πάντως αποδείχθηκε εργαστηριακά ότι, στα 17 εντοπίστηκε γρίπη τύπου Α και στο 1 κρούσμα τύπου Β. Το τελευταίο ήταν το θανατηφόρο. Από τα στελέχη τύπου Α, τα 8 ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 4 στον υπότυπο Α(Η1Ν1).
Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα, πάντως, δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Συγκεκριμένα κατά την περίοδο 2018-2019, στην χώρα μας το επιδημικό κύμα της γρίπης ξεκίνησε την εβδομάδα μεταξύ 24-30 Δεκεμβρίου 2018, κορυφώθηκε την εβδομάδα 04 έως 10 Φεβρουαρίου 2019, ενώ βαθμιαία μειούμενη η δραστηριότητα της γρίπης συνεχίστηκε σε χαμηλά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης.
Πώς σχετίζεται η γρίπη με την πτώση της θερμοκρασίας και την κακοκαιρία Έχει αποδειχθεί ότι οι εποχιακές εξάρσεις της γρίπης καταγράφονται κάθε χρόνο, περίπου μία εβδομάδα μετά την εμφάνιση της πρώτης περιόδου ψύχους με την έλευση του χειμώνα. Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας συμβάλλει στην έναρξη της επιδημίας της γρίπης κι αυτό έχει αποδειχθεί και μέσα από επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Virology.
Η έρευνα έδειξε ότι τα σταγονίδια από το φτάρνισμα, τα οποία περιέχουν αιωρούμενα σωματίδια και ιούς, μπορεί να εξαπλωθούν πιο εύκολα σε κρύα και ξηρή ατμόσφαιρα, λένε οι συγγραφείς της μελέτης. Ο ξηρός αέρας απορροφά την υγρασία από τα σωματίδια, τα συρρικνώνει και τα βοηθά να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα, ταξιδεύοντας μαζί του σε μεγάλες αποστάσεις.
Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι και κάποιες άλλες κοινές λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και ο κορωναϊός, ακολουθούν παρόμοιο μοτίβο εξάπλωσης σε σχέση πάντα με τη θερμοκρασία. Άλλοι ιοί, όμως, όπως ο ρινοϊός (ένας από τους πολλούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα) δεν φάνηκε να επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες ή την εποχή.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τη γρίπη Ο ΕΟΔΥ έχει συστήσει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας – εκτός του βασικότερου μέτρου, αυτό του εμβολιασμού – ώστε να αποφύγουμε την εξάπλωση του ιού της γρίπης, αλλά και των κοινών ιών του κρυολογήματος, που και αυτοί μας ταλαιπωρούν επίσης.
Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι:
η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών)
η απομόνωση των πασχόντων
η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους
τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους
Πηγή: MedicalNews
Commentaires